5 Moduri prin care marketing-ul pe Facebook s-a schimbat (și cum să utilizezi platforma în 2018)

Vreau să vă aduceți aminte de 2013...

Obama încă era președinte, oamenii de știință creaseră primul organ folosind un printer 3D, Cipru primea 10 milioane de euro ajutor din partea Uniunii Europene și social media funcționa ca purtător de cuvânt pentru afacerea dvs. fără prea multă muncă suplimentară.

Algoritmul Facebook nu semnala încă punerea în frâu căutarea. Anunțurile Facebook încă nu dominau news feed-urile și lumea părea la picioarele noastre. Păsările cântau și soarele strălucea.

Acelea erau zilele bune!

Să revenim la oile noastre: acest articol servește pentru a privi în retrospectivă schimbările pe care le-am văzut pe Facebook în ultimii ani și de a afla ce oportunități există pentru ca afacerea dvs. să utilizeze platforma pentru a se dezvolta.

Puteți ajunge la „fanii” companiei dvs.?

Căutarea de tip organic obișnuia să reprezinte 15-20% pentru majoritatea paginilor Facebook. Cu toate acestea, ultimii ani au înregistrat o scădere semnificativă. Bineînțeles, acest lucru nu este o surpriză pentru niciun agent de marketing (social) care acordă atenție fiecărui detaliu.

Acum, există strategii care să mărească acoperirea dvs. organică, incluzând (dar fără a se limita la) "Top 10" postate de Post Planner cu ceva timp în urmă:

1. Arătați-vă personalitatea

2. Adresați întrebări

3. Utilizați imagini

4. Oferiți o experiență de tip „în spatele cortinei”

5. Măsurați și reproduceți strategiile care funcționează

6. Distribuiți conținutul fanilor

7. Păstrați mesajele simple

8. Utilizați o voce consistentă și postați doar conținut util

9. Iubiți și apreciați follow-erii

10. Distrați-vă și fiți amuzanți!

 

Pentru a avea campanii de succes pe Facebook în 2018, va trebui să urmați toate aceste sfaturi și să faceți chiar mai mult.

Iar atunci când vine vorba de „mai mult”, există câteva strategii primare: Facebook Live Video și Facebook Non-Live Video (observi tendința?)

 

Facebook Live Video

Facebook vrea să concureze cu Snapchat, YouTube Live, Periscope și toate celelalte platforme video live. Pentru a încuraja utilizatorii să folosească platforma, au alea să recompenseze videoclipurile live Facebook prin prioritizarea lor în fața oricărui alt tip de conținut.

Am auzit zvonuri despre acest lucru la începutul anului 2017 și am testat opțiunea prima dată în luna mai. Iată performanța postărilor noastre de pe Facebook, între 22 și 30 mai 2017.

Sunt curios dacă nu puteți determina care este coloana pentru videoclip-ul Facebook Live ...


Sursa: Post Planner

Și acum, iată câteva practici și sfaturi utile pentru maximizarea efectului:

1. Prezentați subiectul videoclipului, și pe dvs. în calitate de vorbitor, de mai multe ori și timp de cel puțin un minut, pentru a continua să transmiteți salutări oamenilor în timp ce aceștia se conectează.

2. Păstrați caracterul dinamic al videoclipului prin deplasări constante și mișcări continue.

3.  Alegeți să vorbiți mai mult de 10 minute,  pentru a a vă acorda timp să primiți din ce în ce mai multe vizualizări. Dacă introduceți toate subiectele interesante și care acaparează la început, atunci oamenii care se conectează ulterior nu vor ști ce se întâmplă.

4. Dacă vă încurcați, recunoașteți-vă vina și continuați. Îmbrățișează conceptul „live!”

5. Cereți spectatorilor să partajeze, să vă ofere Like-uri și să comenteze pentru a mări numărul de persoane la care ajung videoclipurile dvs. (mai ales la început).


Sursa: Nonprofits on Facebook

Facebook Recorded Video

Facebook dorește să concureze cu YouTube, astfel încât fiecare videoclip care este încărcat direct pe platforma lor va afișa un videoclip "Reach bump" peste un videoclip încărcat pe YouTube.

În martie, platforma Quintly de social media analytics a analizat 6.2 milioane de post-uri cu 167.000 de profiluri Facebook. Rezultatele au fost cele la care se așteptau toți. Videoclipurile native de pe Facebook au avut o performanță medie mai bună - până la o cotă de 478% mai multe partajări. Și asta e minunat!

 

Dar apoi, în decembrie 2016, ceva sa schimbat:


Sursa: Forbes

Videoclipurile native de pe Facebook, dintr-o dată, au primit o rată medie a acțiunilor de 1055,41% mai mare decât cele ale videoclipurilor YouTube. Algoritmul a fost modificat.

Cunoașteți valoarea unui fan?

În vremurile bune (înainte ca oricine dintre noi să știe cu adevărat ce facem), singurul scop al canalelor de socializare a fost „mai mulți fani, mai mulți fani, mai mulți fani!”

Pentru o companie de promovare prin (social) mass-media, acest lucru e convenient. De regulă, platforma este construită în jurul stimulării utilizatorilor de social media să devină fani.

 

Dar, când căutarea de tip organic a scăzut și întreprinderile au început să măsoare valoarea bottom-dollar al fanilor lor, întreaga industrie a trebuit să pivoteze.

Să facem niște calcule matematice rapide pentru a vă arăta despre ce vorbesc:

Să spunem că aveți 10.000 de fani.

Potrivit majorității surselor, cred că probabil că ajungeți la aproximativ 6.5% dintre aceștia, în mod organic, cu fiecare postare. Deci, 650 de oameni.

Acum, sunteți un merketer intelingent în domeniul social media, astfel încât doar câteva din mesajele dvs. sunt promoționale.

Dar să presupunem că anunțul în cauză este promovat, iar postarea dvs. (care este văzută de 650 de fani) are o rată de click de 5%, deci 33 de persoane.

Acum, să spunem că 50% dintre aceștia sunt deja clienți, iar dvs. rămâneți cu 16. Trimiteți persoane la o pagină de produs cu o rată de conversie de 5% (media din industrie) și, din păcate, suntem deja sub 1 .

Șansa de a transforma în client un singur fan din cei 10.000  (prin intermediul Facebook) este mai puțin de 0,01%.


Sursa: X Cellimark

Ce rămâne de făcut?

Transformați-vă fanii în lead-uri.

Creați o promovare Facebook adresată „Numai fanilor”, care cere ca fanii dvs. să ofere adresa lor de e-mail pentru a avea șansa de a vă câștiga premiul.

Iată strategia completă:

Utilizați un concurs Facebook pentru a stimula fanii să vă ofere adresa lor de e-mail.

Segmentați-vă potențialii clienți pe baza produsului pentru care au fost interesați să participe.

Utilizați o caracteristică de tip „intrare bonus” (sau o adresă URL de referință) pentru a le solicita să partajeze cu rețelele lor pentru a obține șanse suplimentare de a câștiga.

Anunțați câștigătorul marelui premiu și oferiți tuturor participanților un cod de cupon „Concurs specific”, care le dă dreptul la reducere de 10%, sau transport gratuit sau credit. Faceți codul dvs. de cupon disponibil pentru o perioadă limitată de timp.

Trimiteți un e-mail de memento cu 48 de ore înainte de expirarea cuponului. Și apoi cu încă 2 ore înainte.

Atunci când derulați ulterior o vânzare sau o promoție pe produsul pe care concurenții dvs. au dorit să îl câștige, asigurați-vă că le trimiteți o notificare prin e-mail.


Sursa: Wishpond

Trebuie să plătiți pentru a juca?

Una dintre cele mai mari schimbări pe Facebook este așa-numita structură „plătiți pentru a juca”, care agravează situația atâtor de mulți marketeri de social media.

Deci, trebuie să plătiți?

Pe Facebook, nu este vorba de necesitate sau impunere, ci de ideea că anunțurile Facebook chiar oferă o opțiune mai bună pentru creșterea afacerii decât utilizarea căutării pe cale organică.

Aș dori ca fiecare specialist de marketing să nu mai privească anunțurile Facebook ca o alternativă la acoperirea organică.

Creșterea numărului de postări este bine venită și o metodă ce dă roade, dar de ce să plătiți pentru a viza persoanele care vă cunosc deja brand-ul și cărora le plac produsele/serviciile când puteți viza noi potențiali clienți?

 

Începeți să vă gândiți la anunțurile Facebook ca o alternativă la anunțurile Google AdWords și (dacă o faceți) veți fi în curând la fel de entuziasmat de tehnică precum noi.

Anunțurile Facebook oferă o direcționare fără public și un cost redus pe click, cu o platformă incredibil de intuitivă.

Să presupunem că ești fotograf în Victoria, Canada, și că ai o promoție pentru portrete de familie pentru sezonul de toamnă.

Veți oferi cadou o ședință foto de familie, în valoare de 450 de dolari. Creați contul Facebook Business Manager și intrați în managerul de anunțuri Facebook.

Pasul 1: alegeți obiectivul de publicitate (pentru a genera trafic pe pagina campaniei dvs., aș alege „Trafic”):


Sursa: Facebook Business

Pasul 2: Alegeți locația publicului țintă


Sursa: Facebook Business

Pasul 3: Alegeți specificul publicului


Sursa: Facebook Business

Pasul 4: Stabiliți bugetul


Sursa: Facebook Business

Pasul 5: Creați-vă imaginea de anunț (reutilizați imaginea și mesajele cele mai apreciate din pagina de campanie)


Sursa: Post Planner

Google Drawing (și Canva) transformă realizarea unei imagini cap de anunț foarte simplă. Pentru a obține un șablon publicitar pe Facebook, imagine pe care o puteți copia și edita, click aici.

 

Pasul 6: Publicați!

Notă: Aceasta este o scurtă descriere simplificată pentru anunțurile Facebook. Există zeci de moduri de a optimiza și de a îmbunătăți șansa campaniei dvs. de anunțuri pentru a zdrobi topurile. Câteva surse de inspirație recomandate...

Puteți utiliza Facebook pentru mai mult decât Awarness?

Serviciu clienți

Multe instrumente de helpdesk au acum integrare pe Facebook, ceea ce înseamnă că echipa dvs. de asistență pentru clienți poate răspunde la mesajele Facebook legate de serviciul de relații cu clienții din același tablou de bord pe care îl folosesc pentru a răspunde la chat-urile de suport și la e-mailuri.

Facebook a devenit, cu adevărat, o extensie a site-ului dvs. Aici postați noi funcții sau versiuni de produse.

Aici vă prezentați personalitatea mărcii dvs., introduceți noi angajați, împărtășiți întâlnirea de bere de vineri și, acum, răspundeți la întrebările clienților și clienților potențiali.


Sursa: Sales Force

Serviciul clienți prin Facebook este doar unul dintre motivele pentru care cred că întreprinderile care au părăsit Facebook au făcut o greșeală.

Da, scăderea impactului organic a fost frustrantă. Și da, platforma „pay to play” poate fi intimidantă.

Dar un lucru nu s-a schimbat la Facebook încă din 2012: acolo sunt prezenți clienții și potențialii clienți, mai mult decât oriunde altundeva în lume.


Sursa: Social Media Examiner

Feedback din partea clienților

Raportul clienților

O altă modalitate de a accesa publicul Facebook este să le cereți feedback, gânduri și recomandări.

Luați în considerare adresarea următoarelor întrebări:

1. Produsele lor preferate

2. Element al serviciului dvs. care este cel mai frustrant pentru ei

3. Numele pentru noul dvs. produs, serviciu, campanie ș.a.m.d.

4. Informațiile lor demografice

Într-un efort de a promova utilizarea unor caracteristici mai puțin cunoscute, Facebook tinde să recompenseze sondajele (și testele) în algoritmul lor de știri.

În timp ce nu toți fanii dvs. vor ajunge să vadă acest lucru, o proporție mai mare le vor vedea pe acestea, mai mult față de alte tipuri de postări, și cu siguranță suficient pentru a obține o înțelegere valoroasă în clienții și fanbase-urile dvs.


Sursa: Polls for Pages

La final de articol...

Începând cu luna iunie 2017, Facebook avea peste 2 miliarde de utilizatori. Dar a trecut mult de atunci, drumul a fost sinuos.

Unii dintre noi ne vom aminti de anul 2005, când a trebuit să avem o adresa universitară de e-mail pentru a crea un cont. Vă amintiți când au început să apară anunțurile pe Newsfeed și a fost introdus butonul de Like?

Deci, nu, Facebook nu este aceeași platformă care a fost în 2013, dar este încă o platformă foarte capabilă să vă dezvolte afacerea online.

Așadar, ați folosit Facebook într-un mod creativ sau nou în ultimul an?