Sunteți un fan al programelor de loialitate și de recompensare?
Dacă semănați ci majoritatea oamenilor, probabil că vă simțiți oarecum indiferent față de această temă, deoarece ați fost supraîncărcați cu volumul mare de programe de fidelizare din care faceți parte, dintre care multe par a fi inutile. Dar cum stau lucrurile cu business-ul Dvs.? Dacă nu aveți deja un sistem de fidelizare „pe rol” oare e cazul să utilizați unul acum?
Noi spunem că răspunsul e „Da!”, dar numai dacă o faceți în mod corespunzător.
În era premergătoare smarphone-urilor mulți dintre noi au avut teancuri de carduri mici de recompense, fie din plastic sau de hârtie. La început, ni se pare minunat să deținem un card care să însemne că suntem un client special, dar trendul a prins aripi și toată lumea a început să aibă asemenea carduri „magice”, ajungându-se într-un punct în care, odată ce ne deschidem portofelul, avem destule carduri de fidelitate pentru a juca poker. Acum că lucrurile s-au mutat pe platform digitală, cardurile au devenit hands-free, dar și mai puțin eficiente în a determina clienții să facă apel la tranzacții suplimentare.
Sursa: Puls Printing
Care este scopul unui astfel de program?
Numele e destul de evident; un program de loialitate și recompensare presupune covingerea unui client că este apreciat de companie. Așa o fi oare?
Da, o parte a conceptului constă, desigur, în a oferi o anumită formă de recompensă clienților recurenți. Multe lanțuri de hypermarketuri au „cărți de recompensă” care permit obținerea unei reduceri la produse specific, oferind în același timp un articol gratuit după cumpărarea unei anumite cantități, cum ar fi obținerea celei de-a zecea bucăți de pâine în mod gratuit.
Cu toate acestea, există și un motiv psihologic comun pentru utilizarea recompenselor de fidelitate progresive bazate pe Obiectivul Efectului de Gradient (Goal Gradient Effect). Acesta este un instrument puternic pe care un marketer îl poate folosi în cadrul unui program de loialitate pentru a-l transforma într-unul mult mai eficient.
Sursa: Daily Business
Obiectivul Efectului de Gradient
Această ipoteză a fost dezvoltată în anii 1930 și, în esență, afirmă că percepția progresului către un scop influențează motivația umană pentru a-și atinge obiectivul mai repede.
De exemplu, multe magazine de iaurturi și înghețate utilizează în continuare carduri de loialitate pe hârtie care au informații de contact și un logo pe o parte și de obicei 8 sau 10 casete de selectare pe cealaltă parte. Fiecare casetă este ștampilată după cumpărarea unui con de înghețată și când ați umplut cardul, obțineți un desert gratuit.
Un studiu care a avut loc la Universitatea Columbia, folosind acele tipuri de carduri care sunt aplicate la o cafenea, a arătat că, pe măsură ce căsuțele au fost ștampilate ori icsate, frecvența vizitei a crescut în legătură cu obținerea cafelei gratuite. Chiar mai interesant este că oamenii care au început cu o cartelă conținând 12 casete cu 2 casete pre-ștampilate au cumpărat cele 10 băuturi mai rapid decât o persoană cu un card cu 10 casete fără casete pre-completate.
Cu cât oamenii percep că sunt mai aproape de atingerea unui scop, cu atât mai insistenți vor deveni în încercarea de a ajunge acolo.
Cum se aplică acest principiu unui program?
Pentru a utiliza efectul de gradient este important ca mai întâi să aveți un produs sau un serviciu pe care clienții să îl achiziționeze în mod repetat. De acolo, este o chestiune simplă de a încorpora acest concept în modul în care veți acorda recompensele, astfel încât clientul să poată vedea în mod regulat progresul efectuat.
Cardurile sunt o idee minunată, deoarece se poate urmări vizual progresul cu fiecare achiziție. Desigur, acestea sunt, de asemenea, o tehnologie relativ înnapoiată. Alte companii utilizează instrumente de automatizare cu aplicații sau baze de date, care apoi trimit notificări push prin SMS, e-mailuri sau alerte de aplicații, permițându-le clienților să-și cunoască starea actualizată, punctele câștigate, cât de departe sunt de obiectiv etc. În ambele cazuri, cheia este să vă asigurați că sistemul este vizibil, cu o țintă suficient de apropiată pentru a fi ușor de atins; doar așa veți naște entuziasm.
Sursa: Colnect
Unele programe sau greș pentru simplul fapt că durează prea mult pentru un client să obțină recompensa. Este ca și cum veți câștiga 500 de puncte de credit pe parcursul unei luni, dar prețul minim al oricărui cadou din magazinul de recompense este de 10.000 de puncte. O soluție ar fi dublarea sau triplarea recompenselor în anumite perioade pentru a stimula tranzacțiile sau chiar pentru a oferi recompense cadou, „gratuit” la înscriere, de exemplu.
Să rezumăm…
Concluzia este că ar trebui să utilizați un program de loialitate sau un sistem de recompense dacă vă bazați pe afaceri repetate. Afișați apreciere clienților în timp ce utilizați programul ca și mod de a urmări comportamentul lor în cumpărături. Puteți chiar utilize metode de marketing suplimentar pentru a mări conversia pe măsură ce obiectivele de loialitate sunt abordate. Vorbim de un scenariu win-win atât pentru dvs. cât și pentru clienții dvs.!