Ce este inbound marketing-ul?

Chiar dacă nu ați auzit niciodată termenul de marketing inbound, cu siguranță ați văzut-o în acțiune.

Imaginați-vă că mergeți la Altex pentru a alege un laptop nou. Pe măsură ce decideți între câteva opțiuni, un reprezentant de vânzări vă abordează și începe să vorbească despre cât este de grozav laptopul A: „Are caracteristici incredibile! Uită-te la ecranul HD clar! Veți muri înainte să i se descarce bateria!”

Dar nu-l ascultați. Nu sunteți interesat să vi se vândă - nici nu sunteți sigur ce vreți!

În acest moment, sunteți mai interesat să descoperiți ce opțiuni sunt disponibile. Ignorați reputația primului dispozitiv și observați că laptopul B are un chioșc digital care explică beneficiile produsului. Veți petrece ceva timp vizionând videoclipurile, învățând despre produs și luând o decizie pe cont propriu.

Nu sunteți gata să cumpărați azi, dar când părăsiți magazinul, sunteți afectați de diferența dintre cele două experiențe:

În prima experiență, vi s-a oferit un pitch de vânzări care a pus presiune asupra dvs. și v-a oprit să considerați oferta.

În a doua situație ați fost liber să descoperiți informații pe cont propriu, să interacționați cu personalul de vânzări pentru a vă răspunde la întrebări, fără presiune, și să decideți pe cont propriu dacă oferta îndeplinește nevoile dvs. unice.

Experiența B este esența marketingului inbound: agenții de marketing utilizează avantaje digitale pentru a educa consumatorii și pentru a servi drept resurse, toate acestea în timp ce se stabilesc ca lideri din industrie - suficient de încrezători în produsul sau serviciul lor încât nu au nevoie să preseze vânzarea.

Cum arată inbound marketing-ul?


Sursa: Agile CRM

Marketingul inbound este o strategie cuprinzătoare care coordonează toate aspectele prezenței digitale a unei companii pentru a sprijini creșterea afacerii. Toate activitățile dvs. digitale, de la site-ul dvs. web la blogurile dvs.,  la campaniile dvs. prin e-mail au un rol de jucat în strategia dvs. de inbound.

Iată exemple de pași pe care un brand îi poate urma pentru a implementa o strategie de marketing inbound:

  1. Efectuați cercetări de piață asupra clienților din grupul țintă pentru a afla sepcificațiile demografice, nevoile și punctele sensibile („pain points”) ale pieței de desfacere.
  2. Referiți-vă sau aliniați-vă cu conceptul de pâlnie a marketing-ului („funnel concept”) - un sistem de clasificare pentru a determina ce „etapă de cumpărare” se află în fiecare client potențial.
  3. Produceți conținut pentru fiecare din aceste etape (conștientizare, luare în considerare, decizie) pentru a aborda direct nevoile pieței țintă în funcție perspectiva cumpărătorului.
  4. Construiți biblioteca de conținut a mărcii până când există suficiente materiale pentru a atrage clienții (adică înscrierea la o listă de e-mailuri sau descărcarea de oferte de conținut care solicită o adresă de e-mail ș.a.m.d.).
  5. De acolo, compania începe o serie de comunicări direcționate prin e-mail care îngrijesc conducerea pe parcursul procesului lor de cumpărare evaluativă, cum ar fi solicitarea de a descărca mai mult conținut care să conducă prospectul mai aproape de acțiunea de cumpărare. Scopul final este de a poziționa compania ca resursă – expert, cea mai calificată pentru a oferi o soluție problemei clientului.

Desigur, există mult mai multe de făcut, dar ați prins ideea: marketingul inbound implică atragerea potențialilor clienți cu materiale care generează plus valoare („value – driving”) și transmit mesajului potrivit la momentul potrivit, pentru a-i încuraja să cumpere.

Inbound-ul generează încredere!


Sursa: Host PaPa

Tactica inbound regândește strategiile de publicitate moderne, punând încrederea pe primul loc. Mai degrabă decât să grăbească vânzarea, se concentrează pe construirea relațiilor. Și întrucât oboseala consumatorilor pentru anunțurile nedorite continuă să crească, strategiile de inbound vor deveni din ce în ce mai valoroase pentru companiile care le înțeleg.