Ce este un wireframe și cum ajută designul dvs. web?

Renumitul autor și expertul în UX, Steve Krug, este renumit pentru un motiv: știe ce face o experiență a utilizatorului cu adevărat bună.

Așa cum am mai amintit și în articole anterioare, un principiu central al UX-ului este crearea de interfețe web simple care sunt convingătoare, ușor de înțeles și, mai ales, intuitive. Acestea sunt cele mai înalte obiective pe care le puteți atinge, dacă vorbim din perspectiva celor care nu sunt familiarizați cu procesul de dezvoltare web. Însă pentru designeri, totul începe într-un singur loc: scheletul.

La fel cum casele sunt construite pe fundații, iar blogurile se bazează pe schițe, scheletul site-ului dvs. web oferă structura pentru aproape orice decizie pe care designerul dvs. o va face. Ca s-o spunem pe șleau, un cadru wireframe este un cadru schelet al structurii site-ului folosit pentru a arăta cum se conectează totul, cu scopul de a garanta că produsul final va îndeplini obiectivele companiei.


Sursa: OuterBox Solutions

Ce informații includ modulele de tip wireframe?

Carcasele de tip wireframe pot fi la fel de simple ca schițele făcute cu creionul pe hârtiei sau la fel de complexe precum mediile interactive web realizate pe deplin. Dar, indiferent de cât de detaliate sunt, toate oferă aceleași informații:

  1. numărul estimat de pagini
  2. modul în care fiecare pagină este legată una de cealaltă
  3. formularul functional
  4. elemente de navigație
  5. unde va duce conținutul
  6. orice alte considerente funcționale de care un anumit site are nevoie.

Este important să rețineți că scheleturile de tip wireframe trebuie să fie destul de goale în comparație cu ceea ce vă este livrat la sfârșitul proiectului, fără nici un fel de fler vizual, cum ar fi imaginile, tipografia sau chiar culoarea.


Sursa: Usability Geek

De ce? Din cauza UX-ului, desigur! Alegerea stilistică a designului este crucială pentru etapele ulterioare ale designului web, dar nu este locul pentru acesta. Un obiectiv cheie al rețelei dumneavoastră este de a garanta că ierarhia de bază a site-ului suportă o experiență naturală și intuitivă a utilizatorului cu privire la modul în care fiecare pagină se conectează și cum funcționează navigarea.

În acest stadiu, considerațiile vizuale sunt doar distrageri. Designerii nu trebuie să-și facă griji în privința acestor aspecte, până când elementele esențiale mai importante și funcționale sunt fundamentate.

Cum susține un wirefram web design-ul?

Având în vedere cât de important este UX-ul, este corect să spunem că wireframe-urile nu susțin cu adevărat designul web; ele sunt fundamentale pentru designul web. Dar nu este singurul lor beneficiu.

Vizualizare funcțională

Pentru site-urile care necesită o interactivitate semnificativă, wireframe-urile sunt un instrument important pentru vizualizare. Fonturile interactive sunt o modalitate obișnuită de a gestiona acest lucru, construit pe aplicații care permit clienților să facă click în jurul site-ului web și să simtă ceea ce spectatorii vor experimenta accesând fiecare pagină. În timp ce majoritatea clienților au o idee despre cum doresc ca acest lucru să funcționeze în teorie, treaba se schimbă de multe ori odată ce lucrurile sunt văzute în acțiune. Wireframing-ul este un aspect esențial al montajului UX pentru site-uri interactive.


Sursa: Justinmind

Interacțiunea client / designer

Wireframe-urile sunt primul produs pe care proiectanții îl trimit clienților și modul în care se ocupă de acest proces stabilește un precedent important pentru relația viitoare. Designerii de calitate vor trece clientii prin procesul de planificare, vor determina ce elemente au nevoie și cum să-și aplice cele mai bune idei. Când este gata, ei ar trebui să vă arate și să vă justifice deciziile, oferindu-vă șanse să dați feedback pe parcurs. Web design-ul este un proces iterativ, la urma urmei, și firmele colaborative sunt o modalitate excelentă de a vă asigura că tu și designerul sunteți pe aceeași pagină înainte de începerea adevăratei munci.

Concluzii…

La baza lor, wireframe-urile sunt instrumente care ajută designerii să înțeleagă compania dvs. și cum să vă creeze site-ul web dorit. Desigur, designerii își vor împleti expertiza naturală în redactarea sa și vor garanta că susțin un UX de calitate - dar, la sfârșitul zilei, vorbim de un instrument absolut necesar care facilitează comunicarea dintre dvs., designerul dvs. și eventualii parteneri/colaboratori.