Cum să formulați o pagină Despre noi pe care potențialii clienți chiar să o citească

Multe firme de servicii profesionale ratează o mare oportunitate de a se diferenția. Vizitatorii site-ului tău vor da click de multe ori pentru a-ți citi pagina Despre noi, însă multe companii nu se străduiesc să investească timp pentru a relata ceva care definește cu adevărat viziunea lor.

Vizitatorii dau click pe Despre noi numai pentru a-și da seama de capacitățile firmei în cauză, ci pentru a evalua dacă valorile și stilul de lucru al firmei se aliniază cu propriile lor idei. Continuați să citiți pentru  aflat 5 trucuri care vă vor ajuta să vă transformați rubrica Despre noi într-una interesantă dar mai ales autentică.


Sursa: Pinterest

1. Luați în considerare stilul & tonul

Tonul vocii folosit pe pagina Despre noi are un impact direct asupra percepției pe care vizitatorii dvs. o au cu privire la firma dvs. Scrieți într-un mod care este reprezentativ pentru companie și echipă și tipul de experiență și relație pe care le construiți cu clienții. Există un motiv pentru care oamenii doresc să lucreze cu firma dvs., aici este șansa dvs. să vă descrieți într-un mod cât mai sincer și convingător! Focusați-vă pe specificul publicului țintă atunci când scrieți. De fapt, este o idee bună să fotografiați un client apropiat și să scrieți ca și cum ați vorbi cu el/ea. Gândiți-vă la acest lucru ca la un pitch sau prezentare și asigurați-vă că evitați orice tip de jargon tehnic. Câteva întrebări care merită adresate pe măsură ce compuneți:

  • Care sunt motivele pentru care clienții se bucură de colaborarea cu firma noastră?
  • Cum contribuim la soluționarea problemelor întâmpinate de clienții noștri?
  • Există ceva mai personal cu privire la firma noastră , informație pe care merită să o împărtășesc?


Sursa: Pinterest

2. Împărtășește-ți povestea

Compania dvs. este unică, la fel și ideea care a stat la baza întemeierii sale. Există multe motive pentru care oamenii aleg să lucreze cu o anumită firmă și nu cu reprezentanții  concurenței. Acum e momentul să descrieți toți acei factori care vă disting firma într-un mod care nu este tern ori un clișeu. Utilizați exemple pentru a arăta felul în care sunteți diferit, în loc să utilizați acele buzzword-uri precum „orientat spre client, cu experiență, receptiv”. Nu vă lungiți prea mult. Încercați să vă spuneți povestea ca și cum cititorul ar sta chiar vis-à-vis. Încercați să atingeți următoarele puncte:

  • Spre deosebire de concurență, Dvs. ce oferiți în plus?
  • Cu ce vă faceți remarcat în nișa de activitate?
  • Care este motivația din spatele muncii Dvs.?
  • Care este propunerea dvs. de valoare unică / misiunea, scopul?
  • Există cauze caritabile susținute sau activități pro-bono de care firma dvs. este mândră?


Sursa: Smart Cat Design

3. Mixați conținutul cu elemente vizuale

În loc să scrieți paragraf după paragraf, luați în considerare o abordare cu caracter mai vizual. Infographic-urile și videoclipurile sunt modalități excelente de a atrage atenția asupra conținutului din rubrica Despre noi. Timeline-urile sunt mai ușor de scanat pentru vizitatori și mult mai interesante decât un simplu text. Diplomele, premiile și alte certificări - atunci când sunt utilizate cu gust, într-un mod organizat – vă pot fi de mare folos pentru că tuturor le plac învingătorii, nu-i așa? Luați în considerare includerea:

  • Istoricul companiei în ordine cronologică
  • Infrographic-uri - statistici interesante despre companie: cazurile câștigate, tranzacțiile finalizate, anii totali în afacere, proiectele finalizate, numărul locațiilor birourilor etc.
  • Diplome, certificări, premii câștigate
  • Prezentare video


Sursa: DB Networks


Sursa: Great Circle Works

4. Adăugați testimoniale și studii de caz

Clientii fericiti sunt cei mai buni ambasadori ai mărcii. Testimonialele și jurnalele de caz arată modul în care firma dvs. a rezolvat cu succes problemele, ceea ce se traduce sub formă de  încredere crescută în rândul potențialilor clienți.

Prezentați exemple de moduri în care firma dvs. a ajutat cu succes clienții în trecut.

Asigurați-vă că cereți permisiunea de a utiliza un asemenea testimonial. Părerile capătă semnificație mai mare dacă vi se oferă șansa de a le asocia cu un nume de companie-client.


Sursa: Pagely


Sursa: Optin Monster

5. Setați un apel call-to-action clar

Acum, că vizitatorul dvs. a aflat despre firma dvs., încurajați-i să intre în legătură cu echipa. Includerea unui simplu buton de acțiune (call-to-action) este o modalitate excelentă de a vă încheia pagina Despre noi. Păstrați tonul prietenos și personal. Un simplu buton „Contactează-ne” va face diferența!



Sursa: GUF