Cum să utilizezi la maximum footer-ul paginii web

Ce este un footer?
Subsolul sau foaier-ul site-ului dvs. web este probabil unul dintre zonele cele mai neglijate și ingnorate ale întreagului site. Unii utilizatori pur și simplu nu se vor deranja să deruleje până în josul paginii, iar cei care o fac nu vor ajunge să examineze subsolul cu prea mult interes.

Deci, de ce este important footer-ul, totuși?

Oferă informații care sunt esențiale pentru funcționarea site-ului dvs., a căror poziționare nu va fi adecvată în alt loc al paginii. Un subsol oferă, de obicei, asistență privind utilizarea, cum ar fi un sitemap, semnale de încredere și credibilitate, precum un link către informațiile de contact ale companiei în cauză și, probabil, chiar elemente ale jargonului legal, cum ar fi Termenii și condițiile.

Design familial pentru o experiență mai bună a utilizatorului

Includerea unui subsol pe site-ul dvs. înseamnă că vă proiectați site-ul în conformitate cu așteptările utilizatorilor, făcându-l astfel mai familiar. Site-urile familiare ajută experiența utilizatorilor, ceea ce duce la creșterea rezultatelor dorite, cum ar fi conversia. De fapt, cercetările Google arată că utilizatorii iubesc design-urile cunoscute - iar subsolul este esențial în acest scop.

În cazul subsolului, persoanele care navighează pe Internet de ani de zile se așteaptă să aibă conținut tip text în partea de jos a paginii, chiar dacă nu îl citesc mereu. Este pur și simplu o practică standard care vă ajută să creați o experiență mai plăcută vizitatorilor, utilizatorilor și cititorilor site-ului dvs. în navigare.

Magazinele de E-commerce

Multe dintre tranzacțiile zilelor noastre au loc pe site-uri, dar unii cumpărători sunt nerăbdători și doresc obținerea imediată a unui produs al mărcii preferată – astfel că nu vor să aștepte zile în șir până când vor intra în posesia lor printr-un serviciu de livrare a pachetelor. Acești cumpărători trebuie să știe unde este cea mai apropiată locație de vânzare a produsului dorit, iar punând aceste informații la-ndemâna clienților, ridică ștafeta în ceea ce privește experiența utilizatorilor.

Sursa: Dove

Atunci când navighează pe site-ul mărcii lor preferate, este un imens confort când găsesc locația la care se pot deplasa personal pentru a cumpăra produsele.

Sursa: Dove

Site-ul Dove are un localizator de magazin în subsolul paginii, care se deschide către o pagină nouă ce poartă cumpărătorii prin câteva categorii de produse, le solicită să introducă codul poștal și le oferă locațiile cele mai apropiate ale magazinelor ce pun la dispoziție produse Dove.

Butoane social media

Unor companii le place să își păstreze butoanele de social media în subsolul paginii, deoarece consideră conținutul lor ca fiind atât de puternic și atrăgător încât vizitatorii site-ului lor nu vor avea nici o problemă în găsirea lor în ”fundul” paginii. Afișarea butoanelor de social media aici devine, de asemenea, o bună practică, deoarece foarte multe site-uri sunt pasionate de amplasamentul în cauză.

 

Un prim exemplu al acestui lucru este site-ul Airbnb. Pagina de pornire a site-ului companiei ce propune economie în partajarea cazării este, de fapt, o (aproape) infinită pagină de derulare care explodează prin informații utile și interesante pentru persoanele care doresc să găsească locuințe sau să-și închirieze apartamentele/casele pentru călători. Fie că vorbim despre găsirea unui loc unde să stați în timp ce explorați orașe diferite, sau găsirea city-break-ului perfect, implicarea comunității Airbnb e moleșitoare, iar oamenii sunt angajați în a vă determina să dați scroll până jos.

Sursa: Airbnb

În partea cea mai de jos a subsolului este locul unde veți vedea magnitudinea butoanelor de socializare ale companiei. Interesant este faptul că butoanele nu sunt foarte mari și nici nu se remarcă cu mult contrast de culoare. Din nou, pentru că Airbnb este atât de încrezătoare în ambiția oamenilor care doresc să înțeleagă cum funcționează serviciul lor, încât consideră că interacțiunea cu pagina va fi suficient de mare pentru ca oamenii să urmărească prezența elementelor pe pagină .

Trust Signals

Ce sunt semnalele de încredere? Ei bine, sunt elemente din pagină care fac ca potențialii și recurenții clienți să fie mai încrezători în ceea ce privește conversia și cumpărarea de la dvs. Acestea șterg orice urmă de îndoială, crescând legitimitatea ca afacere, organizație sau instituție demnă de încredere.

Semnalele de încredere sunt foarte interesante, deoarece regăsim o varietate de semne de încredere care pot apărea în footer-ul dvs.

Exemple de semnale de încredere sunt informațiile de Contact, un link aferent secțiunii Despre, un link dedicat accesării unui Formular de contact sau chiar și butoanele de social media menționate anterior.

 

Site-ul Lily Camera afișează multe semnale de încredere, care toate conlucrează pentru a asigura potențialii clienți despre veridicitatea 100% a brand-ului prezentat. Dispune de legături către pagina Despre, adresa de e-mail de contact și butoanele de social media, toate aflate în imediata vecinătate.

Sursa: Lily Camera

În consecință, vizitatorii înțeleg că există oameni reali care se află în spatele acestei afaceri, persoane care pot fi contactate în cazul în care există întrebări sau incertitudini.

Harta site-ului

Sitemap-ul este un plus imens pentru experiența utilizatorului, deoarece utilizatorii dezorientați (sau cei care vor să găsească ceva rapid și nu vor să petreacă mult timp navigând prin Meniu sau în câmpul de Căutare) îl pot accesa pentru a înțelege rapid structura site-ului.

Este, de obicei, o schiță bine conturată tuturor categoriilor și a paginilor de pe întregul site. Acest aspect face ca harta să fie un excelent punct de plecare pentru cineva care nu a navigat vreodată pe un anumit site și dorește să obțină un sentiment de cunoaștere în privința conținutului.

Sursa: Entrepreneur

Site-ul Entrepreneur oferă un sitemap în colțul din dreapta jos al footer-ului. Datorită contrastului de culoare alb-pe-negru, utilizatorii ar trebui să poată identifica rapid link-ul, în ciuda faptului că este vorba de un font mic.

Doar pentru că este în subsol, nu înseamnă că nu e de folos

Unul dintre motivele pentru care footer-ul este, probabil, luat de-a gata este faptul că se află sub pliu (zona de la care trebuie apăsat scroll-ul), iar unii oameni încă mai cred că orice conținut sub acel fold nu merită să fie citit. Când ne uităm la cifre, afirmația e departe de adevăr:

Acest articol Kissmetrics a constat în mai multe teste de tip A / B în care se plasa unu buton call-to-action mai jos de fold a generat rate de conversie mai mari decât cele așezate în secțiunea de deasupra.

Acest articol Time Magazine arată că 66% din atenția obișnuită a utilizatorilor este direcționată la secțiunea de jos a paginii.

Content Verve a executat un test de tip A / B în cazul în care butoanele call-to-action amplasate în partea de jos a site-ului au amplificat conversiile cu 304%.

Directorul de produse al Google, Luke Wroblewski, a concluzionat că o mai mare interacțiune din partea utilizatorilor are loc exact la mijloc ori imediat sub linia de fold, decât deasupra.

Toate acestea înseamnă că oamenii citesc și ce e jos, astfel că trebuie să vă așteptați vizitatorii cu un footer frumos conceput și mai ales funcțional!