IKEA Place revoluționează retailul prin realitatea augmentată

Realitatea Augmentată poate părea că are doar implicații în domeniul jocurilor și distracției, dar noua aplicatie A.R. IKEA, IKEA Place, demonstrează că această tehnologie are și aplicatii practice pentru afaceri.

IKEA Place a fost lansată în septembrie 2017, odată cu lansarea aplicației iOS 11. Aplicația a fost construită pe platforma Apple ARKit, un cadru care permite dezvoltatorilor să creeze aplicații de realitate augmentată pentru iPhone și iPad. ARKit va juca un rol esențial în introducerea în era A.R. prin introducerea tehnologiei milioanelor de utilizatori iOS. Deși multe dintre aplicațiile de top ARKit care au fost descărcate până acum sunt jocuri, IKEA Place, care există pentru a face cumpărăturile la IKEA mai ușoare și mai sigure decât oricând înainte, se dovedește populară în rândul utilizatorilor.


Sursa: IKEA

Cu ajutorul IKEA Place, utilizatorii pot vedea cum vor arăta produsele IKEA în casele lor înainte de a ajunge efectiv la faza de achiziție și asamblare. Aplicația este ușor de folosit - pur și simplu alegeți din peste 2.000 de produse IKEA și țineți dispozitivul pentru a vi se afișa cum va arăta produsul în spațiu. Imaginile sunt redate în 3D și, conform IKEA, scalarea la spațiu se realizează cu o precizie de 98%, astfel încât utilizatorii se pot simți încrezători folosind aplicația pentru a determina dacă un produs se încadrează în dimensiunile unui spațiu dat. Texturile de produse sunt, de asemenea, vizibile și răspund la condițiile de lumină și umbre ale unui spațiu.

Aplicațiile AR care primesc cea mai mare atenție sunt, de obicei, cele proiectate în principal pentru divertisment. Gândiți-vă la Pokemon Go, Snapchat Lenses și alte jocuri AR care sporesc interesul prin distracția utilizatorilor. Deși aplicarea de către IKEA a tehnologiei AR poate părea, la prima vedere, relativ banală este de fapt un instrument de consum sofisticat și util, care are implicații majore pentru viitorul comerțului cu amănuntul. Aplicația IKEA Place demonstrează trei avantaje-cheie disponibile pentru comercianții cu amănuntul care investesc în dezvoltarea experiențelor AR pentru consumatorii lor.


Sursa: IKEA

1. AR-ul ajută la închiderea decalajului omnichannel

În ziua de azi, aproape fiecare afacere caută modalități de a-și face abordarea de marketing exhaustivă – care să integreze diferitele metode de cumpărături disponibile consumatorilor (de exemplu, online, într-un magazin fizic sau telefonic). Unificarea experienței consumatorilor în cadrul canalelor digitale și tradiționale și găsirea unor modalități de interconectare reprezintă o provocare majoră. Aplicațiile realității augmentate fac parte din soluție.

În cazul IKEA Place, AR plasează produsele mărcii în casa consumatorului. Este o combinație între lumea digitală și cea reală și face ca IKEA să fie incredibil de relevantă pe telefonul mobil. Aplicația mobilă îi conduce pe utilizatori atât la magazinele staționare IKEA, cât și pe site-ul web unde acestea pot fi achiziționate online.


Sursa: LS Retail

2. AR-ul poate îmbunătăți experiența din magazin

Cumpărăturile de la IKEA prezintă un grad de stress notoriu, atât de mult încât oamenii glumesc că merg într-o călătorie aici, deoarece aceasta poate îmbina sau despărți un cuplu. Motivul pentru care experiența poate fi atât de presantă este că IKEA efectuează un inventar uriaș de produse, iar a afla care dintre ele vor arăta și se potrivesc cel mai bine într-un spațiu reprezintă o provocare pentru cumpărători. Luând un produs acasă dacă nu sunteți sigur că se va integra în décor este un risc pentru că returnarea unei canapele sau a unui cadru de pat este o sarcină pe care puțini oameni o savurează. Să nu mai vorbim de faptul că achiziționarea unei piese de mobilier cu care va trebui să trăiți ani de zile de acum în colo presupune un risc destul de mare pentru majoritatea cumpărătorilor.

IKEA Place îmbunătățește experiența în magazin, ajutând utilizatorii să-și restrângă listele de cumpărături din confortul casei lor. Utilizatorii pot intra apoi în magazin înarmați cu o listă de opțiuni de produse despre care știu că se vor potrivi în căminul lor, luarea deciziei finale devenind o chestiune de a alege între o mână de opțiuni verificate, spre deosebire de sute de produse netestate. IKEA Place poate ajuta utilizatorii să intre și să iasă din magazin mai rapid și cu un nivel mai ridicat de satisfacție față de experiența de cumpărături clasică.


Sursa: IKEA

3. AR-ul stimulează vânzările de comerț electronic

Achiziționarea de mobilier și decorațiuni interioare online este, în multe privințe, mult mai riscantă pentru consumatori decât să cumpere aproape orice alt produs. Ca o primă deosebire, produsele sunt de obicei mari, iar transportul maritim este foarte rar gratuit, ceea ce înseamnă plata unor taxe mari de transport pentru produse care, poate, nici măcar nu vor arăta bine în casele lor. Mărimea și culoarea pot fi deosebit de provocatoare de evaluat atunci când faceți cumpărături online și acestea sunt două dintre cele mai importante atribute ale unei piese de mobilier.

AR-ul poate contribui la stimularea comerțului electronic prin eliminarea barierelor în calea achiziționării. Ea răspunde întrebărilor clienților despre cum ar putea să arate lucrurile în viața reală, reducând incertitudinile și dându-le mai multe șanse să încheie o achiziție. Este deosebit de util pentru articolele big ticket care costă foarte mult pentru a fi livrate și pot fi dificil de returnat.


Sursa: The Digital Marketer In Training

Încotro se îndreaptă AR-ul?

Realitatea augmentată are multe aplicații potențiale în sectorul comerțului cu amănuntul. Este deja folosit de comercianții cu amănuntul ca Sephora și L'Oreal, pentru a permite utilizatorilor să vadă cum vor arăta diferite produse. Aceasta poate fi folosită pentru a crea camere virtuale de amenajare, unde utilizatorii pot vedea cum vor arăta hainele și accesoriile înainte de a plasa o comandă online. Este chiar relevant în magazin, unde poate demonstra cazurile de utilizare pentru produsele ambalate.

Retailerii care doresc să ofere valoare consumatorilor ar fi înțelepți să urmeze pașii IKEA. AR-ul este mai accesibilă decât oricând și, pe măsură ce consumatorii devin mai obișnuiți să o vadă integrată în aplicațiile pe care le folosesc, ne putem aștepta ca cererea pentru această tehnologie să crească.